.Egel Weerbaarheid .

Over Egel
..............
Egel

Werken aan jezelf, doe je met Egel


Een egel is een bijzonder dier met verschillende kanten.
Voelt een egel zich veilig, dan liggen zijn stekels plat.
Voelt hij zich bedreigd, dan beschermt hij zichzelf door de stekels omhoog te zetten.

De egel staat symbool voor onze training, begeleiding en coaching.

Egel onderscheidt zich door de fysieke aanpak; wij trainen het lijf.
We leren je dus letterlijk stevig in je schoenen staan, om van daaruit mee te bewegen, je kracht en rust te ontdekken, grenzen te voelen en deze met onder andere de elementen Aarde, Water, Wind en Vuur aan te geven. Tijdens de training gebruiken wij zeven universele elementen uit de krijgskunst. Ook het inzetten en lezen van lichaamstaal en het gebruik van de stem is een wezenlijk onderdeel van onze aanpak. Juist door deze fysieke insteek ontwikkel je tevens mentale en sociale competenties. Dit noemen we een psychofysieke training.

Je bouwt aan de fundamenten zelfreflectie, zelfbeheersing en zelfvertrouwen.
Vanuit deze fundering werk je aan veiligheid, assertiviteit, communicatie, eigen bewustzijn en zelfontplooiing.
De fysieke basis maakt dat het geen tijdelijk effect geeft, maar dat het in korte tijd effectief werkt, eigen wordt en voor altijd beklijft.

Dit alles met als doel een stevige fysieke en mentale basis te bouwen, waardoor je beter om kunt gaan met bijvoorbeeld emoties, weerstanden, conflicthantering, agressie, keuzes maken, grenzen voelen en aangeven en het aangaan en onderhouden van contacten en relaties.


Wat wij in ons hoofd bedenken, heeft invloed op wat wij met ons lijf kunnen
Wat wij met ons lijf doen, heeft invloed op wat wij in ons hoofd bedenken

>
De elementen Aarde, Water, Wind, Vuur, Hout, Metaal en Ether

Kijk hier voor meer informatie over deze methode.

SRDG

Egel voldoet aan het kwaliteitskeurmerk SRDG

SRDGJürgen van Gorkum

Ik ben in 1964 geboren in Dongen.

Ik ben registerdocent gevaarsbeheersing en weerbaarheid RDG, docent RTGB, coach EMC, verpleegkundige NP, gecertificeerd TTT tapper en eigenaar van Egel Weerbaarheid, Egel Opstellingen, HedgeHog, de Egel Academie en Vluchtelink. Daarnaast ben ik mede oprichter van 2TacticalGroup, coach bij HRM Consultants en trainer bij AndersWerkt, lid van het platform Jongens in Balans en initiator van de Vrije Egels en Plan Egel.

Na het volgen van een studie commerciële economie, defensie, opleiding tot verpleegkundige, de kaderopleiding en de opleiding HBO Zorgmanagement, ben ik 18 jaar werkzaam geweest in een algemeen ziekenhuis, waar ik als verpleegkundige en manager ervaringen heb opgebouwd met onder andere psychiatrie, neurologie, chirurgie en interne geneeskunde. Hierna was ik 5 jaar zorgmanager en 3 jaar directeur bestuurder van een zorginstelling.

Vanaf 2009 ben ik me als zelfstandig ondernemer voornamelijk gaan richten op psychofysieke stabiliteit en weerbaarheid, resilience, awareness, gevaarsbeheersing, elementaire interactie, non-verbaal gedrag, groepsdynamica, het zoogdier en de Krijger in ons, leiderschap en het trainen en coachen van diverse doelgroepen met onder andere Egel Weerbaarheid, Egel Opstellingen, HedgeHog, Egel Academie, Vluchtelink en 2TacticalGroup.

Mijn interesse ligt op het vlak van psychofysieke en psychomotorische training, psychologie, pedagogiek, lichaamstaal, systemische patronen, gedrag, didactiek, elementaire en tactische militaire vaardigheden, terrorismebestrijding, jihadisme, bestrijding van mensenhandel, migratie, krijgskunsten, de emotionele gevolgen van professionele inzet door politie, defensie en beveiliging. PTSS, beschermende middelen en maatregelen voor professionals in gevaarsbeheersing, effectief leiderschap, elementaire communicatie, verandermanagement, alternatieve systemen in de maatschappij en vernieuwende bedrijfsvoering.

Naast mijn gezin en Egel ben ik in mijn vrije tijd bezig met muziek, sport, motorrijden en krijgskunsten.Ervaringen van klanten


Samen met onze zoon zijn we 5 weken geleden begonnen aan de Egel training.
Hij had veel last van nachtmerries en zat niet lekker in zijn vel. We merkten meteen na de eerste week al verandering, het werd rustiger in zijn hoofdje en hij had minder last van nachtmerries. Tijdens de training leerde hij door verschillende oefeningen stevig te staan en te voelen hoe prettig het is om stevig te staan als je zelf niet lekker in je vel zit. Ook leerde hij hoe te reageren op verschillende situaties en hoe je zelf met je emoties kunt omgaan. Wij als ouders kregen veel tips en handvatten om zelf en samen met hem thuis aan de slag te gaan. Tijdens de individuele training was er veel persoonlijke aandacht en is er echt gewerkt aan punten die voor hem belangrijk waren. Wij hebben de training als zeer persoonlijk, prettig en nuttig ervaren.

Dehlia van Herwijnen
Onze ervaringen met Egel en in het bijzonder met Jürgen van Gorkum zijn uitstekend. Jürgen heeft ons gezin, door middel van de Egel methode, voldoende handvatten gegeven om ook in “ afwijkende ” situaties op een goede en voor alle partijen acceptabele manier met bepaalde situaties om te gaan. Het beschrijven van alledaagse en zeer herkenbare voorbeelde n gaf ons direct het vertrouwen en inzicht dat wij geen uitzondering vormd en op de hedendaagse gezinsproblematiek. Vanuit dit vertrouwen heeft Jürgen ons inzichtelijk gemaakt wat we soms al onbewust deden en welk element het beste kan worden aangewend om de situatie aan te gaan. De relatie tussen de elementen en de Oosterse vechtkunst maakte de sessies levendig en hield eenieder scherp en schepte een luchtig klimaat. Wij kunnen melden dat er direct zichtbaar resultaat is geboekt en zijn ook erg tevreden met de aanpak en gaan met de opgedane kennis verder aan de slag. Een aanrader en “ eyeopener ” voor iedereen.

Inge & Ad van Dongen


 

Vluchtelink

Een initiatief van de Egel Groep
De schakel tussen de mens, het systeem en veiligheid.

Gevlucht voor natuurgeweld, politieke dreiging of oorlog, storten mensen zich uit wanhoop in vaak gevaarlijke en onzekere avonturen, op zoek naar vrede, veiligheid en vrijheid. Losgeslagen van hun fundering, belanden zij in de Westerse systemen, waar direct de protocollen gaan draaien, etiketten worden geplakt en het reguleren begint.

Door de vaak verschrikkelijke gebeurtenissen die deze mensen hebben meegemaakt, is hun natuurlijke vlucht-, vecht-, bevries-, verbind- of wegstuur-mechanisme actief geworden. Deze extreme overlevingsstand staat haaks op hoe de gemiddelde Westerling in zijn vel zit en past verre van naadloos bij hoe wij met elkaar omgaan.

Door op een universele, basale en non-verbale laag verbinding te maken, oog te hebben voor wie zij zijn en vervolgens handvatten aan te reiken in hoe om te gaan met alles wat zij hebben meegemaakt, werken wij aan het herstellen van hun broodnodige fundering en resilience. Pas daarna kunnen zij ons inziens gaan integreren, ontwikkelen en een menswaardig en volwaardig deel gaan uitmaken van een nieuwe samenleving.

Tijdens dit proces monitoren wij tevens de extreme 'vechters' die een gevaar voor hun eigen veiligheid, hun omgeving en de samenleving zouden kunnen vormen.

Lees verder op www.vluchtelink.nl

 Egel is aangesloten bij


HartslagNu
HELP

Burgernet
SRDG
NABV

Jongens in Balans
Links


TTT Peacefulheart
Safety First Training

Jongens in Balans
Register Docent Gevaarsbeheersing
Bed & Breakfast In de zevende hemel

Anders Werkt
VluchtelinkEgelBlog


60 Beats per minute